Contents

Wat heb ik nodig om mijn auto te verkopen?

Een logische vraag die veel mensen stellen: Wat heb ik nodig om mijn auto te verkopen. Natuurlijk doe je dit niet elke dag, maar wanneer jij je auto gaat verkopen. Wil je wel graag dat het soepel verloopt en dat je alles gedaan hebt wat nodig is.

Uiteraard zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het verkopen van je auto. Wij zetten alle dingen onder elkaar, zodat jij naar het lezen van deze blog zeker weet dat je alles geregeld hebt.

private-lease-vs-kopen

Belangrijke informatie voor het verkopen van jouw auto

Voor jij je auto wil verkopen is het belangrijk dat je genoeg informatie verzameld, zodat je sterk in je schoenen staat bij een eventuele onderhandeling.

Je moet dus weten wat je minimaal voor je auto kan krijgen. Nou kan je via verschillende website’s een indicatie opvragen. Maar wanneer jij gaat onderhandelen kan je beter een gegarandeerd bod hebben. Daarom raden we aan je een gegarandeerd bod op te vragen voor je met het verkopen begint.

Met een garandeerd bod sta je veel sterker in je schoenen als jij je auto gaat verkopen. Wanneer een eventuele koper een onderhandeling begint, weet jij precies wat je minimaal kan krijgen en kan je met meer zekerheid een hogere prijs vragen.

wat-heb-ik-nodig-om-mijn-auto-te-verkopen

Belangrijke documenten van de auto

Wanneer je een advertentie wil maken, of je de auto wil aanbieden aan een garage, dealer, opkoper of particuliere klant. Is het slim om de volgende documenten netjes bij de auto te hebben:

  • Onderhoudsboekjes (onderhouds history)
  • Hoofdsleutel + reservesleutel
  • Eventuele onderhoudsfacturen
  • Reparatiefacturen
  • NAP Rapport (eventueel op te vragen bij uw garagist of dealer)
  • Apk rapport

Ga jij je auto op internet aanbieden, zorg dan dat je hier goede foto’s van maakt en plaatst die foto’s bij de advertentie. Zet ook duidelijk in de omschrijving wat er aanwezig is. Zo wek je vertrouwen en is de consument sneller geinteresseerd in jouw goed onderhouden auto.

Wil jij een gegarandeerde bieding opvragen? Geef dan ook duidelijk door of deze documenten aanwezig zijn. Dit kan zeker positief verschil maken in het bedrag wat er geboden wordt.

Auto overschrijven, betaling en verzekering

Gefeliciteerd! Je hebt je auto verkocht. Nu moet alles vlekkeloos afgehandeld worden. Daarom gaan we nu kijken wat er nodig is voor een flekkeloze afhandeling.

1. Auto overschrijven naar nieuwe eigenaar

Om de auto over te schrijven naar de nieuwe eigenaar heb jij twee dingen nodig. De kentekenpapieren en het rijbewijs van de nieuwe eigenaar.

Kentekenpapieren

Het auto kenteken van tegenwoordig bestaat uit drie delen. Het eerste deel is de eerste deel tenaamstellingscode.

Het eerste deel tenaamstellingscode heb je gekregen toen jij de auto kocht. Bij het tenaamstellen van de auto krijg je eerst een eerste deel tenaamstellingscode. Naar een aantal dagen krijg je de tweede deel tenaamstellingscode en het pasje thuis gestuurd door de RDW.

Het eerste deel tenaamstellingsverslag deel 1 zier er zo uit:

tenaamstellingsverslag deel 1

Een aantal dagen later krijg je de tweede deel tenaamstellingsverslag thuis gestuurd. Dit deel wordt samen met het kentekenpasje verstuurd.

Hieronder kan je zien hoe het tweede deel tenaamstellingsverslag eruit ziet. Op het tweede deel tenaamstellingsverslag zijn 4 vakjes open gelaten. In deze vakjes kan je het eerste deel tenaamstellingscode schrijven.

tenaamstellingsverslag-deel-2

Naast de tenaamstellingsverslagen deel 1 en deel 2 heb je ook het kentekenbewijs. Het kentekenbewijs is het groene pasje welke samen met deel 2 verstuurd zijn door de RDW.

kentekencard

Van het kentekenbewijs hebben ze bij het vrijwaren het documentnummer nodig. Dit is de 10 cijferige code rechts onderin van het pasje.

Heb jij nog geen nieuw kentekenbewijs maar de auto groene kentekenpapieren? Kijk dan hier welke delen jij nodig hebt.

Auto pariculier verkocht: Heb jij inmiddels alles compleet en heb jij de auto particulier verkocht. Ga dan samen met de koper naar het postkantoor. Hier kan je de papieren inleveren, samen met het rijbewijs van de nieuwe eigenaar van de auto. Bij het postkantoor schrijven ze dan de auto van jouw naam af. Hiervoor ontvang je een vrijwaring. Bewaar de vrijwaring goed! Hiermee kan je aantonen dat je niet meer verandwoordelijk bent voor de auto. Je word gevrijwaard van wegenbelasting en verzekering.

Auto verkocht aan autobedrijf: Heb je de auto verkocht aan een autobedrijf. Dan kan je in de meeste gevallen de overschrijving en vrijwaring laten regelen door het autobedrijf. De meeste bedrijven zijn gemachtigd om uw auto te vrijwaren. U kunt dan de papieren inleveren bij het bedrijf, zodat zij de vrijwaring kunnen verzorgen.

Help ik ben mijn kentekenpapieren kwijt!

Ben jij je kentekenpapieren kwijt of een deel van je kentekenpapieren kwijt? Geen paniek! Je kunt namelijk gemakkelijk een nieuw kenteken aanvragen via de website van de RDW.

Kijk wel goed wat je kwijt bent. Je hebt namelijk keus om alleen deel 1 en deel 2 op te vragen. de kosten van tenaamstellingsverslag deel 1 en tenaamstellingsverslag deel 2 zijn vele malen lager dan een geheel kenteken incl. kentekenpas. Via deze link kan je een nieuw kenteken aanvragen.

Nieuw kenteken aanvragen

Auto verzekering opzeggen

Je hebt de auto over geschreven naar de nieuwe eigenaar. Omdat je dit gedaan hebt, heb je een vrijwaring ontvangen van je vorige auto. Met deze vrijwaring kan je de verzekering laten zien dat de auto niet meer op jouw naam staat. Je kunt de verzekering opzeggen vanaf de dag dat de auto gevrijwaard is.

Ga je een nieuwe auto kopen en wil je deze gaan verzekeren? Vergelijk dan via de verzekeringenvergelijker welke autoverzekering voor jou het beste is.

Betaling

Heb jij een nieuwe of gebruikte auto gekocht? Wellicht heb je veel gehad aan de informatie die hierboven vermeld staat. Omdat dit uiteraard ook van toepassing is wanneer jij een andere auto hebt gekocht en je auto hebt ingeruild.

Voor jou is er nog één ding om rekening mee te houden bi de betaling van de auto. Zorg dat bij de bank het pinlimiet is ingesteld op het bedrag van de auto.

Bij de meeste banken staat een pinlimiet van max. €2000,- ingesteld. Heb jij een auto gekocht en moet je een hoger bedrag dan €2000,- afrekenen. Zorg dan dat je pinlimiet hierop aangepast is. Dit voorkomt ongemakkelijke situaties bij de pinautomaat van het autobedrijf.