Contents

Waarom private lease

Veel mensen overwegen tegenwoordig om te gaan private leasen. Maar waarom private lease? De vraag blijft vaak toch, wat is voor mij een verstandige keus. Private leasen of een auto kopen?

Uiteindelijk kan je voor jezelf bepalen vindt wat je prettig vindt. Maar wij zetten graag wat dingen voor je op een rij waardoor jij een helder beeld krijgt van de voor en nadelen van private lease.

Waarom is private lease financieel interessant?

Private leasen is in de meeste gevallen niet alleen interessant omdat het jouw ontzorgd. Maar ook omdat jij als particulier bij het kopen van een auto nooit zo’n scherpe deal kan sluiten dan een leasemaatschappij.

Bij het leasen van een auto koopt de leasemaatschappij de auto van de autodealer. Vervolgens betaal jij de leasemaatschappij maandelijks om in die auto te rijden. Omdat een leasemaatschappij in zeer grote aantallen auto’s afneemt, worden er zeer scherpe deals gesloten voor het afnemen van auto’s bij de autodealer. Maar niet alleen voor de auto worden scherpe deals gesloten. Bij de meeste leasemaatschappijen geld dit ook voor de verzekeringen, reparaties en onderhoud. Kortom, als particulier betaal je voor je auto, onderhoud en verzekering meer dan een leasemaatschappij. Puur omdat de leasemaatschappij alles in grote aantallen doen.

Natuurlijk moet een leasemaatschappij ook verdienen aan een leasecontact. Maar omdat de deals tussen de dealer en de leasemaatschappij zo scherp zijn, zit er genoeg marge tussen om de leaseauto’s voor scherpe/concurrerende prijzen aan te bieden aan de particulier en daarnaast nog geld te verdienen aan het contract.

Kijk of private lease interessant voor jou is.

Naast dat je tegenwoordig een auto kan leasen voor een scherpe prijs. Is het financieel interessanter om je gespaarde geld in je woning te investeren dan in je auto. Een auto wordt dagelijks minder waard. Steek jij je gespaarde geld in een nieuwe auto. Dan krijg je er nooit meer geld voor terug bij het inruilen. Je kan dus beter je gespaarde geld investeren in je huis. Een nieuwe keuken, badkamer of besteed je geld aan het aflossen van je woning. Om in je huis te investeren wordt hij meer waard en wanneer je aflost betaal je maandelijks minder voor je huis.

Los je met dat geld je huis af, dan heb je een win win situatie. Je betaald minder voor je hypotheek en kan door een private lease toch de nieuwe auto rijden die je graag wou.

Nadelen en voordelen van een auto kopen

Wanneer jij een auto gaat kopen kan je kiezen voor een nieuwe of een occasion. In beide gevallen zijn er voordelen, maar ook nadelen bij het kopen van een auto ten opzichte van private lease. Onderstaande nadelen zijn goed om te overwegen voor je een keus maakt voor kopen of private leasen.

Voordelen bij het kopen van een nieuwe auto

 • De auto is in eigen bezit.
 • Eerste jaren heeft de auto garantie.
 • Je kan hem verkopen wanneer jij wil.

Nadelen bij kopen van een nieuwe auto

 • Flinke afschrijving in de eerste jaren.
 • Onderhoudskosten en reparatiekosten zijn voor jezelf.
 • Betaal jij de auto met gespaard geld, dan wordt dat geld alleen maar minder waard. (Investeer dit geld in je huis zoals hierboven beschreven)
 • Koop je de auto met een financiering, dan is de auto ook niet van jou en hou je de risico’s van reparatie en onderhoud.
private-lease

Voordelen en nadelen van private lease

Aan private lease zitten veel voordelen en zelfs voor alle nadelen hebben de meeste leasemaatschappijen een passende oplossing.

Voordelen van private lease

 • Alles in één maandbedrag (Reparatie, onderhoud, banden, verzekering, wegenbelasting, Pechhulp
 • Geen grote investering in één keer.
 • Je rijd altijd een nieuwe auto voor een scherpe maandprijs.
 • De nieuwste technologieën en veiligheidssystemen
 • Geen verrassingen bij het ophalen van je auto. De rekeningen gaan altijd naar de leasemaatschappij.
 • Keus in lengte van de looptijd
 • Keus in het aantal kilometers
 • Is de looptijd voorbij, dan mag je weer een nieuwe auto uitzoeken.

Nadelen van private lease

 • en eigen bezit
 • Je moet je huidige auto apart verkopen: Informeer vrijblijvend over wat jouw auto nog waard is.
 • Je kan minder lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek: Heb je in de toekomst plannen om te verhuizen? Zorg dan dat de looptijd van je contract niet langer is dan de tijd dat je wil verhuizen. Tenzij je de hypotheek lager aan wil houden dan je normaal gesproken kan lenen.
 • Maandbetalingen zijn verplicht tot het contract is afgelopen. Wil je wel eerder van het contract af, dat kan. Informeer vooraf bij de leasemaatschappij wat het percentage van het boete bedrag is. Vaak is dit rond de 35% van de resterende looptijd. Soms is het ook mogelijk om een clausule af te sluiten waardoor je maandelijks meer betaald. Maar van het contract af kan wanneer jij dat wil.

Vragen over private lease of wil je eens kijken wat het voor jou kost? Stel je vragen hier