Private lease vs kopen

Is een private lease auto een goed idee of niet? Om daarachter te komen zetten we alle voor en nadelen naast elkaar. Zo kun jij voor jezelf de keus maken wat het best bij jou past.

Private lease is voor veel mensen een nieuw fenomeen. Het klinkt wel goed, maar wat zijn de addertjes onder het gras. Hoe zit dat in elkaar en wat gebeurd er als mijn contract is afgelopen.

Daarom is het wel eens goed om in deze battle Private lease vs kopen alle voor en nadelen van private lease of kopen naast elkaar te zetten.

 

private-lease-vs-kopen

Wat is private lease

Iedereen weet inmiddels wel hoe het kopen van een auto in zijn werk gaat. Maar wat is private lease nou precies en waarom wordt er tegenwoordig zoveel gebruik van gemaakt.

Private lease is een concept waarin jij een nieuwe auto kan rijden voor een vast maandbedrag. In dit maandbedrag zitten alle kosten verwerkt behalve de brandstof. Je hoeft je dus niet druk te maken dat er nog kosten bij komen als je leasecontract is in gegaan. Wel kan de maandprijs verschillen bij het aanvragen van het contract. We leggen je hier uit wat er in het leasecontract verwerkt zit en wat invloed kan hebben op de leaseprijs:

Wegenbelasting:

De wegenbelasting ook wel houderschapsbelasting genoemd, zit bij het leasecontract in. Soms verschilt het per leasemaatschappij of de prijs aangepast word op de provincie waar je woont. Aangezien je per provincie een ander tarief hebt.

Verzekering: 

Elke geregistreerde auto moet verzekerd zijn. Je hebt 3 soorten verzekeringen, WA, WA+ beperkt Casco en WA+ volledig casco. Bij private lease word bijna in alle gevallen volledig casco met een ingebouwd eigen risico aangehouden. Kijk hier wel goed na als een private lease contract goedkoper is dan de rest. Het kan dan wezen dat je een mindere verzekering in je private lease contract hebt.

Ook kunnen je schadevrije jaren verschil maken in de maandprijs. Heb jij al een aantal schade vrije jaren opgebouwd, dan kan het wezen dat jouw maandprijs wat goedkoper uit komt dan wanneer je net je rijbewijs hebt gehaald en nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Onderhoud: 

Het onderhoud van de auto zit ook verwerkt in het private lease contract. Per merk of model verschilt het onderhoudsinterval. Maar wanneer de auto onderhoud nodig heeft kun je dat voor jou kosteloos laten doen bij de dealer. private-lease-onderhoud

Reparatie: 

Ook reparatie wordt meegenomen in het private lease contract. Heb jij pech met de auto, dan kun je altijd bij de dealer terecht. Zij repareren de auto en sturen de factuur naar de leasemaatschappij. De leasemaatschappij betaald de facturen. Dus kost een reparatie voor je auto niks meer. Deze verwachte kosten zijn al meegenomen in het private lease contract.

Vervangend vervoer: 

Bij elke leasemaatschappij worden verschillende mogelijkheden aangeboden. Vaak bestaan deze mogelijkheden uit: Direct vervangend vervoer, vervangend vervoer naar 24 uur, of vervangend vervoer na 48 uur. Of jij recht hebt op vervangend vervoer bij reparatie, is dus afhankelijk van je contract. Alleen bij direct vervangend vervoer heb jij altijd recht op vervangend vervoer. Heb jij na 24 of na 48 uur. Dan betekend dit dat jij direct recht hebt op vervangend vervoer, wanneer je auto niet binnen 24 of binnen 48 uur gerepareerd kan worden.

Het betekend dus niet dat jij eerst 24 of 48 uur moet wachten voordat je vervangend vervoer krijgt. Kan de dealer de auto binnen 24 of 48 uur de auto wel repareren. Dan heb jij geen recht op vervangend vervoer. Tenzij je er zelf voor bij betaald.

Banden: 

Het vervangen van versleten banden wordt betaald door de leasemaatschappij. Dit gaat alleen om normale slijtage. Trek jij dagelijks met piepende banden weg, dan word dit niet gezien als normale slijtage.

banden-private-lease

Pechhulp: 

Bij een goed onderhouden nieuwe auto word vanuit de dealer vaak al pech onderweg service geregeld. Daarom heb je bij een private lease auto hier altijd recht op. Tenzij je de auto niet op tijd voor een beurt weg brengt. Wanneer de auto niet op tijd onderhoud krijgt heb je geen recht op pechhulp.

 

Wat is voor mij interessanter, private lease of kopen.

Om te weten of private lease voor jou interessanter is dan kopen, kan je het beste berekenen wat je nu aan maandelijkse kosten hebt met je huidige auto.

Om makkelijk en snel een goede berekening te maken voor je maandelijkse kosten, is het goed om de site van de ANWB te gebruiken. Hier kan jij je autokosten op berekenen.

anwb

Wil jij de berekening vergelijkbaar maken met een private lease contract. Kies dan bij verwachte bezitsduur dezelfde aantal jaren als de looptijd die je aan wil houden voor private lease. Hou er ook rekening mee dat de jaarlijkse kilometers goed staan.

Bij de berekening van de ANWB moet je alleen de brandstofkosten er nog uit halen. Dan weet je precies wat je maandelijks kwijt bent als je een auto koopt.

Voordelen auto kopen vs voordelen private lease

Om erachter te komen wat het best bij jou past, zetten we de voordelen van private lease tegenover de voordelen van kopen.

Voordelen Private lease

 • Vast maandbedrag
 • Nieuwe auto
 • All-in prijs
 • Nieuwste zuinige en milieu vriendelijke motoren
 • Keus om auto naar eigen smaak te configureren
 • Mogelijkheid om nieuwe auto te rijden zonder grote investering
 • In veel gevallen goedkoper dan een gebruikte auto rijden.

Voordelen auto kopen

 • Auto is jouw eigendom
 • Je zit nergens aan vast en kan de auto verkopen wanneer jij zelf wil
 • Geen kilometrage limiet

ik-wil-mijn-auto-verkopen-via-internet

Waarom is private lease vaak goedkoper dan een gebruikte auto kopen?

Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat de private lease tarieven tegenwoordig zo scherp zijn. Bij de meeste mensen komen de kosten van de huidige occasion waar ze mee rijden duurder uit dat een private lease auto. Maar dit is niet zo moeilijk te verklaren.

 1. Waarin in veel gevallen de consument niet altijd de middelen heeft om een nieuwe auto te kopen heeft een leasemaatschappij die financiële middelen wel.
 2. De leasemaatschappij heeft zeer goede kortingsafspraken met de dealer of leverancier, waardoor ze veel goedkoper kunnen inkopen dan de consument.
 3. Op een nieuwe auto zit altijd minimaal 2 jaar garantie. Daarna is vaak nog een coulance regeling van kracht. Waardoor reparatie in de eerste 4/5 jaar bijna altijd deels onder garantie valt.
 4. De eerste 4 jaar heeft een benzine auto geen apk keuring nodig.

Dit zijn de 3 voornaamste redenen waarom een leasemaatschappij een nieuwe auto in de private lease goedkoper kan aanbieden, dan dat jij een gebruikte auto koopt.

 

Welke kosten heb ik meer bij kopen dan bij leasen?

Kan jij zelf een nieuwe auto kan betalen? Dan is kopen vaak interessanter dan leasen. Het enige voordeel dat je bij leasen hebt is dat je zorgeloos kan rijden.

Wanneer jij een gebruikte auto koopt is dit een ander verhaal.

Voorbeeld: Je koopt een occasion van 6 jaar oud. Je denk goedkoop uit te zijn maar naar de 6 maanden Bovag garantie komt er lawaai uit de versnellingsbak. Je gaat naar de garage, die constateert dat de versnellingsbak kapot is en dat dit gereviseerd moet worden. Kosten €1000,- Daarnaast is de auto aan een beurt toe en moet er een nieuwe apk op. De kosten die je daarvoor maakt lopen dan al snel op.

Wanneer je erachter komt dat de auto waar je mee rijd te veel geld kost aan onderhoud wil jij je auto gaan verkopen. Maar dan stuit je op de afschrijving. Inmiddels is naar een jaar de prijs van de auto met €2500,- gedaald.

Wanneer je aan het eind alle kosten bij elkaar op telt en daar de wegenbelasting en verzekering bij rekent. Kom je al snel op een maandprijs uit, waarvoor de leasemaatschappij een nieuwe auto aanbied in de private lease. Puur omdat zij door garantie en coulanceregelingen dit soort reparaties niet hoeven te betalen en omdat ze veel goedkoper inkopen, veel minder afschrijving hebben.

Kortom: Kun jij zelf geen nieuwe auto betalen, dan is de kans zeer groot dat private lease voor jou goedkoper is. Reken daarom hier makkelijk uit wat jij kwijt bent aan maandelijkse autokosten en kijk wat voor jou interessanter is.

private-lease-familie

Waar moet ik aan denken voor ik een private lease contact aan ga?

Private lease is in veel gevallen een beter idee dan kopen. Wel moet jij rekening houden met de volgende factoren bij het aangaan van een private lease contract.

 

 1. Private lease keurmerk: Ga jij leasen, lease dan bij een leasemaatschappij die verbonden is met het private lease keurmerk. Je herkent het keurmerk aan het blauwe label rechts.private-lease-keurmerk
 2. BKR notering: Ben jij van plan om binnen een korte tijd een huis te kopen en heb je hier een hypotheek voor nodig. Hou er dan rekening meer dat je bij private lease geregistreerd wordt bij het BKR, waardoor je minder kan lenen voor een hypotheek. Ga dus goed na hoeveel je moet lenen en of dat nog haalbaar is wanneer je private lease aangaat.
 3. Gezinsuitbreiding: Het klinkt raar, maar hou voor je een leasecontract aangaat rekening met verandering in de toekomst. Ga je een leasecontract aan voor 5 jaar, maar heb je plannen voor gezinsuitbreiding. Hou er dan rekening mee dat je een auto kiest die hierbij past. Je kunt in veel gevallen niet zomaar stoppen met je leasecontract zonder het af te kopen.

Ik wil mijn koopauto inruilen voor een leaseauto

Private lease vs kopen, waar ga jij voor? Naar een blog boordevol informatie over private lease ben jij wellicht geïnteresseerd geworden en wil je wat meer weten. Kijk hier naar de prijzen en vergelijk wat voor jou interessanter is.

Wil jij je auto verkopen en over naar private lees dan in deze blog welke manieren hebt om je auto te verkopen.


 

Categorieën: Private lease