Contents

Van koopauto naar private lease

Wellicht heb je er wel eens over nagedacht om te gaan private leasen. Een mooi concept waarmee je een auto kan rijden waar alle kosten bij in zit, behalve de brandstof. Wat er allemaal bij in zit zetten even voor je op een rij:

 • Wegenbelasting
 • Verzekering WA-Casco
 • Reparaties
 • Onderhoud
 • Banden
 • Pech onderweg service

Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van welke auto, kilometrage en looptijd.

private-lease

Is private lease interessant voor mij?

Of private lease interessant voor jou is? Dat kan je voor jezelf makkelijker bepalen als je weet wat je nu je maandelijkse kosten zijn met een gekochte auto. Je maandelijkse kosten kan je makkelijk berekenen met de tool van de ANWB

Veel mensen denken dat de maandelijkse kosten bestaan uit wegenbelasting en verzekering. Maar als je alle kosten die je aan je auto hebt naast elkaar zet. Kom je veel hoger uit dan verwacht.

anwb

Bijvoorbeeld afschrijving is een erg grote kostenpost die veel mensen vergeten in de berekening. Door je autokosten te berekenen in de tool van de ANWB heb je alle kosten overzichtelijk op een rij.

Tip: Stel de verwachte looptijd en kilometrage hetzelfde in dan de looptijd die je zou aanhouden voor Private Lease. Zo kun je goed vergelijken wat goedkoper is private lease of kopen.

Wat jij moet weten over private lease

Wil jij van koopauto naar private lease, dan is het goed om over de volgende dingen na te denken, we geven antwoord op de meest gestelde vrage.

1. Welke looptijd hou ik aan?

Bij private lease is de prijs vaak leidend, waardoor veel mensen naar een wat kleinere auto kijken. Hiermee kun je de prijs laag houden. Maar hou bij het uitzoeken van een private lease auto wel rekening met eventuele veranderingen in je leefsituatie. Wellicht heb je over 2 jaar plannen voor gezinsuitbreiding. Wanneer je dan een te lange looptijd hebt, zit je 3 jaar lang met een te kleine auto.

Op dat moment kun je er beter voor kiezen om een kortere looptijd te nemen. De maandprijs word dan wel wat hoger. Maar neem jij een looptijd van 24 maanden. Dan zou je naar 24 maanden kunnen switchen naar een auto waar de kinderwagen wel in kan.

private-lease

Hoeveel kilometers rij ik per jaar?

Om de kilometers te bepalen kijk jij wat je de afgelopen jaren met jouw koopauto hebt gereden. Hoeveel kilometer stond er op de kilometerteller bij koop en wat staat er nu op de teller. Deel dat door de jaren die je met je auto gereden hebt en je hebt een grove schatting.

Bij het bepalen van de kilometrage is het minder belangrijk om te kijken naar veranderingen in je leefsituatie. Je kunt namelijk tussentijds (meestal jaarlijks) je kilometerstand verhogen.

Wat gebeurd er als meer kilometers rij dan in mijn private lease contract staat?

Nagenoeg elke leasemaatschappij houd een meerprijs per kilometer aan. Dit is meestal tussen de €0,05 tot €0,15 per kilometer.

Voorbeeld: Je verwacht 12000 kilometer per jaar te gaan rijden. Je kunt alleen kiezen voor 10.000 kilometer of 15.000 kilometer. Voor 15000 kilometer meer betaal je €25,- per maand extra. Stel je betaald 0,08 cent de kilometer dat je over je contract gaat. Dan kun je beter voor 10.000km kiezen. Ga je 12.000 kilometer rijden dan zou dat betekenen dat je eind van het jaar €160,- voor meer kilometers moet betalen.

2000km x €0,08= €160,- ÷ 12 maanden is €13,30 per maand extra.

Je kunt in dat geval dus beter je kilometers wst lager inzetten en later bij betalen.

Voor en nadelen Private lease

voor je gaat private leasen is het goed om de voor en de nadelen van private lease naast elkaar te zetten. Daarom hebben wij de belangrijkste voor en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen private lease:

 • Een vast maandbedrag per maand.
 • Geen onverwachte kosten
 • Volledige ontzorging
 • Nieuw rijden voor een scherpe prijs.
 • Om de paar jaar een nieuwe auto
 • Nieuwe auto dus zuinige motoren
 • Minder brandstofverbruik
 • Nieuwste innovaties

Nadelen Private Lease

 • Geen eigen bezit
 • BKR registratie

gevolgen-van-bkr

Gevolgen van BKR registratie

Een private lease wordt gezien als een lening. Wanneer je kiest voor private lease krijg je tot het contract is afgelopen een BKR registratie op naam. Een BKR regisratie zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder kunt lenen voor een woning.

Heb jij plannen voor een verhuizing of om een huis te kopen. Zorg dan dat je goed uitzoekt hoeveel minder je kan lenen. Zodat de private lease je niet in de weg zit bij het regelen van een financiering voor je nieuwe woning.

 

Private leasen en eigen auto verkopen

Wil jij gaan private leasen, dan moet je wellicht je huidige auto verkopen.

Er zijn meerdere manieren mogelijk om dit te doen. Maar een van de makkelijkste manieren is om vrijblijvend een bieding op te vragen.

Je kunt dan bepalen of dit hoog genoeg is om hem te verkopen of dat je hem wil gaan verkopen via marktplaats of autoscout.

Vrijblijvend een bieding opvragen doe je hier.

Categorieën: Private lease