Auto inruilen bij private lease

Een auto inruilen bij private lease, hoe werkt dat, is het handig om je auto in te ruilen bij private lease. Of is er toch een betere manier dan inruilen bij de dealer. Wat is de beste weg om te bewandelen als je een private lease auto wil nemen.

 

auto-inruilen-bij-private-lease

Hoe stap ik over naar private lease

Voor we verder gaan over je auto inruilen bij private lease. Is het goed om eerst te weten wat belangrijk is wanneer je een private lease contract af wil sluiten.

Overstappen naar private lease is niet moeilijk. Maar het is wel goed om goed uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn en wat goed bij jou past. Waar je bijvoorbeeld goed op moet letten is wat de voorwaarden zijn bij een leasemaatschappij. De goedkoopste aanbieder is niet altijd de beste aanbieder.

Waar moet je goed op letten bij het aanvragen van een private lease contract en waarom.

1. Private lease keurmerk

Misschien wel de belangrijkste factor bij het kiezen voor een leasemaatschappij. Is kiezen voor een leasemaatschappij met een private lease keurmerk.private-lease-keurmerk

Toen private lease in opkomst kwam waren er veel leasemaatschappijen die hierin mee gingen. Alleen waren er geen duidelijke afspraken waar de contracten aan moeten voldoen. Daarom is het private lease keurmerk tot leven geroepen.

Het private lease keurmerk is samen gesteld door een aantal zeer belangrijke partijen waaronder de consumentenbond, het keurmerk is dus tot leven geroepen ter bescherming van de consument.

Wanneer jij een leasemaatschappij kiest welke het private lease keurmerk voert, weet jij zeker dat je recht hebt op onderstaande belangrijke zaken;

  • 14 dagen bedenktijd. Sluit jij een private lease contact af, dan heb je nadat je de handtekening hebt gezet nog recht op 2 weken bedenktijd.
  • Vast maandtermijn. De leasemaatschappij mag geen tussentijdse verhoging door berekenen. Met uitzondering van belastingen. Word bijvoorbeeld de wegenbelasting tussentijds verhoogt door de overheid. Dan mag de leasemaatschappij dit ook door voeren in jouw leasecontract.
  • Kosteloze beëindiging bij overleiden. Wanneer je samen een contact afsluit loopt bij overleiden van de eerste contractant het contract door op de tweede contractant. Bij overleiden van de 2de contractant wordt het contract ontbonden.
  • Verrekening eventuele meer- en minder kilometers. Rij je meer kilometers het eerste jaar, dan betaal je een afgesproken bedrag per kilometer extra. Is het contract voorbij maar zit je in totaliteid onder de kilometrage op het contract. Dan wordt het teveel betaalde bedrag weer verrekend.
  • Maximaal 3 maanden borgsom. De leasemaatschappij mag maximaal 3 maandtermeinen borgsom vragen, deze borg moet weer teruggestord worden binnen 65 dagen na inlevering van de auto.
  • Duidelijke richtlijn voor schades einde contract. Bij het private lease keurmerk worden duidelijke richtlijnen gehandteerd voor schades bij inlevering van de auto.
  • Beperking schadekosten einde leasecontract. Je betaald maximaal per schade een eigen risico. Bij de derde schade betaal je een dubbel eigen risico. tenzij de kosten van de schade lager uitvallen.

2. Looptijd van het private lease contract

Ga je een private lease contract aan, dan is het is goed om na te denken over de toekomst. Je kunt namelijk je maandlasten enorm verlagen door een langere looptijd. Maar ga jij als eerste auto voor een kleine auto en heb jij plannen voor gezinsuitbreiding. Hou er dan wel rekening mee dat daar een grotere auto bij past.private-lease-familie

Ga jij voor een looptijd van 5 jaar maar heb je over 2 jaar een grotere auto nodig. Dan kost het in de meeste gevallen veel geld om je contract tussentijds te ontbinden.

3. Jaar kilometrage

Bij kilometrage is het wat minder spannend. Tuurlijk moet je wel een inschatting maken van de kilometers die je gaat rijden. Maar de kilometrage kan je bij de meeste leasemaatschappijen tussentijds verhogen of verlagen.

Zorg wel dat je vooraf weet wat de meerprijs is voor het verhogen van je kilometrage, zo kom je niet voor verrassingen te staan als het nodig is.

4. BKR Registratie

Een private lease contract wordt tegenwoordig gezien als een financiering. Daarom krijg je een BKR Registratie zolang het contract loopt.

Opzich is een BKR registratie geen probleem, tenzij je binnen de looptijd van je contract een huis wil kopen. Op dat moment wordt de BKR registratie meegenomen in de berekening van de bank, waardoor je minder kan lenen.

5. Winterbanden of all-season banden

Winterbanden of all-season banden kunnen veel verschil maken in je remweg bij sneeuw of nat weer of bij lage temperaturen.

In een private lease contract word dan ook vaak de mogelijkheid voor winterbanden of all-season banden toegevoegd. Hier zit natuurlijk een kostenpost aan dus overweeg goed of je dit wel of niet wil.

winterbanden-bij-private-lease

Wil je veilig rijden, dan is dit zeker aan te raden en ben je een wintersporter, dan ben jij vast op de hoogte van de regelgeving omtrent winterbanden in het buitenland.

Kan jij kiezen voor all-season banden en ga je regelmatig naar het buitenland. Zorg dan wel dat je all-season banden laat monteren die ook goedgekeurd zijn voor het buitenland.

6. Schade inzittenden verzekering bij private lease.

De vraag of inzittendenverzekering nodig is komt vaak langs bij het afsluiten van een private lease contact.

Over het antwoord kunnen we vrij kort zijn: Het is niet nodig, maar wel handig. Passagiers kunnen de schade namelijk altijd claimen via de WA-verzekering van de bestuurder of de WA-verzekering van de tegenpartij.

Daarnaast zijn de medische kosten, voor de inzittenden en voor de bestuurder, gedekt door de zorgverzekering.

Lees hier waarom je eventueel wel een schade inzittende verzekering af zou kunnen sluiten.

Ik wil private leasen

Heb je alles goed uitgezocht en wil je gaan beginnen met private lease. Dan is het goed om voor jezelf de financieële situatie eens naast elkaar te zetten.

Ik-wil-private-leasen

Heb je zelf een auto, zoek dan ook eens uit wat je nu aan maandelijkse kosten hebt.

Kijk dan niet alleen naar de verzekering en wegenbelasting, maar neem je afschrijving, reparatiekosten, banden en eventueel rente ook mee.

Je kunt makkelijk een berekening maken via de website van Athlon. Zij hebben een tool waarin je makkelijk de maandelijkse kosten kan berekenen door je kenteken, looptijd en kilometrage in te voeren.

Je auto inruilen bij private lease, of toch verkopen?

Wanneer je gaat private leasen, wil je wellicht je huidige auto ook kwijt. Maar wat is de beste manier? Je auto inruilen bij private lease of los verkopen.

Allebei de manieren kunnen goed zijn, alleen is het belangrijk waar jouw voorkeur naar uit gaat. Je moet voor jezelf de volgende vraag beantwoorden.

auto-inruilen-bij-private-lease

Wil ik mijn auto makkelijk en snel verkopen, of wil ik de beste prijs voor mijn auto?

We leggen je uit waarom je een betere prijs krijgt wanneer jij je auto zelf verkoopt, dan wanneer je de auto inruilt bij de dealer wanneer je over gaat op private lease.

Inruilen bij de dealer

Dit is natuurlijk de makkelijkste weg. Gewoon een private lease contract aan gaan en de auto inleveren bij de dealer of verkopen via een inkoopkanaal.

Je hoeft er weinig voor te doen en alles word uit handen genomen. Er wordt een prijs geboden en ga je daarmee akkoord, dan wordt de vrijwaring en de betaling netjes geregeld. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om de afhandeling en of je auto wel verkocht gaat worden.

Je auto inruilen bij private lease leverd minder op dan wanneer je zelf wat terug koopt. Bij de dealer krijg je een inkoopprijs geboden. Dat is een stuk minder dan een inruilprijs.

Voorbeeld: Je koopt een auto en vraagt een inruilprijs. Je krijgt een prijs geboden en jij geeft aan dat je meer inruil wil. Naar wat onderhandelen komen jullie tot elkaar en ben je blij met een goede inruilprijs.

De inruilprijs is opgebouwd uit een inkoopprijs (taxprijs). Deze taxprijs wordt verhoogt met een stukje marge wat de verkoper heeft op de nieuwe auto. De taxprijs + de marge noemen we een inruilprijs.

Bij private lease krijg je de taxprijs geboden. Omdat de marge op de nieuwe auto naar de leasemaatschappij gaat voor een scherpe private lease deal. De leasemaatschappij is tenslotte de kopende partij.

 

Auto zelf verkopen of je auto inruilen bij private lease

Soms is het dus beter om je auto zelf te verkopen. Wanneer we de taxprijs, inruilprijs en verkoopprijs op een rijtje zetten. Krijg je het meest voor de verkoopprijs.

auto-zelf-verkopen

Nadeel hiervan is wel dat er een hoop extra werk in zit. In de meeste gevallen moet je een advertentie maken, goede foto’s maken. Geïnteresseerden ontvangen en onderhandelen over de prijs.

Leer in een paar stappen hoe jij een goede verkoper wordt.

is het verkopen van een auto niks voor jou? Dan kan je altijd gebruik maken van verschillende inkoopkanalen welke je vindt via de homepage van onze website.

Een auto inruilen bij private lease is dus niet altijd de beste manier. Maar is een stuk makkelijker dan zelf je auto verkopen. Kies voor jezelf wat voor jou de beste optie is.